Hiszpanskie mieso  Hiszpania jest długa i szeroka, dlatego tak samo i jej jedzenie jest niesamowicie zróżnicowane.  Można jeść wytwornie, można jeść zwyczajnie. Zawsze jednak, bez względu na to, na jaką „wersję” dania się zdecydujemy, możemy mieć pewność, że będzie przy tym wszystkim smacznie i pożywnie – lepiej niż w domu.. Zazwyczaj też zdrowo, choć tutaj wszystko zależy od rodzaju przygotowania potrawy oraz jej specyfiki. Na pewno idealne dla zdrowia będą wszelkie warzywa czy też oliwki, a także owoce morza i ryby. Mniej zdrowe, ale za to niezwykle smaczne, przysmaki smażone na głębokim oleju, takie chociażby jak patatas bravas.

Znakomite w każdym calu są natomiast szynki i wędliny. Te najlepiej zjadać w niewielkich ilościach, ponieważ wtedy właśnie da się poczuć ich niezwykły smak. Podobnie rzecz się ma z kiełbasą – takie jest chorizo, suszone, a jednocześnie doprawione bardzo dużą ilością papryki. Co jeszcze charakterystycznego pochodzi z Hiszpanii? Oczywiście sery. Wśród nich dominują przede wszystkim te twarde, a najpopularniejszym jest ser niebieski o nazwie Cabrales.